Δημιουργία Προαστιακού Σιδηροδρόμου στην ανατολική πλευρά του Νομού Θεσσαλονίκης

Δημιουργία Προαστιακού Σιδηροδρόμου στην ανατολική πλευρά του Νομού Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 12926/27.05.08

Προς Υπουργούς:
- Μεταφορών και Επικοινωνιών
- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Σε μια εποχή που οι κλιματικές αλλαγές είναι ραγδαίες και καθημερινά βιώνουμε τις επιπτώσεις τους, σε μια εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος και η οικολογική συνείδηση των πολιτών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα ,οφείλουμε να στηρίξουμε τις δημόσιες συγκοινωνίες και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προδιαγραφές στις ελληνικές πόλεις, ώστε η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς να αποτελεί πρώτη επιλογή στις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών.
Πέρα από την ανάγκη δημιουργίας και κατασκευής ενός σύγχρονου οδικού δικτύου για τις γρήγορες και ασφαλείς μετακινήσεις των πολιτών της Θεσσαλονίκης προς την Χαλκιδική (κατατεθείσα ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. «Δρόμος Περιφερειακής Οδού Θεσ/νίκης-Θέρμης-Βασιλικών-Γαλάτιστας», Αριθμός πρωτοκόλλου 12196/15.05.2008) επιτακτική είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου μεταφορών στην ανατολική πλευρά της πόλης της Θεσσαλονίκης. Η ραγδαία οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη των δήμων της ανατολικής Θεσσαλονίκης, η σύνδεσή τους με την Χαλκιδική επιβάλλουν την λήψη κατάλληλων μέτρων για την αναβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών.
Στα πλαίσια αυτά καταλυτικό ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει η δημιουργία προαστιακού σιδηροδρόμου που θα συνδέει τις περιοχές της Θέρμης, του Τρίλοφου, της Καρδίας, του Ρυσίου, της Σουρωτής και των Ταγαράδων τόσο με το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όσο και με την Χαλκιδική.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προβλέπεται τα αρμόδια υπουργεία να εξετάσουν το ενδεχόμενο εκπόνησης μελέτης και στη συνέχεια δημιουργίας προαστιακού σιδηροδρόμου που να συνδέει το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης με τους δήμους της ανατολικής πλευράς της πόλης προς την Χαλκιδική; Απαντήσεις Υπουργείων